Глобалните въглеродни емисии продължават да растат

Глобалните емисии на въглероден диоксид ще нараснат с близо 3% тази година поради продължаващото използване на изкопаеми горива. Това съобщиха учени в сряда, попарвайки надеждите, че отчетеното увеличение на CO2 емисиите през 2017 г. е само еднократно, „случайно“ събитие.

Световните парникови емисии са се увеличили с 1,6% през миналата година и ще нараснат още повече през тази година поради продължаващото използване на въглища, нефт и природен газ. Това показва годишен доклад на Global Carbon Project – група от 76 учени от 15 държави.

Емисиите на въглероден диоксид (СО2) бяха приблизително равни в периода 2014-16 г., което породи надежди, че емисиите са достигнали своя връх през 2013 г. и вече започват да спадат. Уви, оказа се, че не е така.

Новите данни, представени по време на преговорите на високо равнище за климата в Катовице в Полша, са пречка за постигането на глобалната цел за ограничаване на емисиите, за да се запти нарастващият брой бедствия – наводнения, топлинни вълни и покачващи се морски нива.

Светът е на път да повиши средната глобална температура през този век с 3-5 градуса Целзий. Ако се използват всички известни източници на изкопаеми горива, то увеличението ще бъде още по-голямо, предупреди Световната метеорологична организация миналата седмица.

„Прогнозираният ръст на емисиите на въглероден диоксид от изкопаемите горива и промишлеността е 2,7% за 2018 г., но все още съществуват някои неизвестности“, се казва в доклада на Global Carbon Project. Възможният растеж е в диапазона 1,8-3,7%.

Емисиите на CO2 от изкопаеми горива, цимент и промишленост, които съставляват по-голямата част от парниковите газове в резултат на човешката дейност, са на път да достигнат рекорден обем от около 37,1 милиарда тона тази година. Емисиите на CO2 от всички човешки дейностище достигнат около 41,5 млрд. тона, се казва в доклада.

Въпреки нарастването на нисковъглеродните технологии, не се полагат достатъчно усилия за подкрепа на политиките за ограничаване на емисиите, каза Глен Питърс, един от водещите автори на изследването в Центъра за международни изследвания на климата CICERO в Осло. „Нарастването на емисиите през 2017 г. може да се разглежда като еднократна ситуация, но темпът на растеж през 2018 г. е още по-висок и вече става кристално ясно, че светът просто не се справя със задължението си да поеме в посока, съответстваща на целите на Парижкото споразумение“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*