Европа единствена ще намали парниковите си емисии през 2018 г.

Европа е единственият регион от света, който ще намали парниковите си емисии през следващата година, прогнозира Global Carbon Project. Изследователската група отчете, че през 2018 г. глобалните емисии на въглероден диоксид ще нараснат с близо 3% поради продължаващото използване на изкопаеми горива.

Почти всички страни по света ще допринсат за увеличаването на глобалните парникови емисии – или чрез увеличаване на емисиите си, или чрез недсотатъчни намаления.

Емисиите на Китай ще се покачат около 4,7% тази година. Така е, защото страната все още рачита силно на въглищата и това ще остане тенденция през следващото десетилетие, въпреки бурното развитие на енергията от възобновяеми източници.

Поради силния икономически растеж и продължаващата употреба на въглища Индия ще отчете увеличение на емисиите с 6,3% тази година.

Емисиите в САЩ ще се увеличат с около 2,5% тази година след спад от 1,2% годишно от 2007 г. Очаква се емисиите на САЩ да намалеят отново през 2019 г., тъй като евтиният газ, вятърът и слънчевата енергия ще продължат да изместват въглищата.

Европейският съюз ще отчете лек спад на емисиите – с 0,7% тази година.

В останалата част на света, която представлява 42% от световните емисии, се очаква увеличение от 1,8%. Тази група е предимно развиващите се страни, а петте, които допринесоха най-много за растежа на емисиите през последното десетилетие, са Саудитска Арабия, Иран, Турция, Ирак и Южна Корея.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*