Домашните перални: още един източник на „микропластмаси“ за океана

Пералните машини за битова употреба се оказват един от основните източници на замърсяване с микропластмаса – микроскопични късчета синтентични матеирали, най-вече полиестер и акрил, по-малки от главата на карфица – които „витаят“ в откритата природа и най-вече водните басейни. Такива частички могат да се открият във всички морета и океани. Новият доклад, описващ този потенциално опасен материал, се появи в списанието „Environmental Science & Technology“.

Марк Браун и колегите му обясняват, че натрупването на микропластмаси в морската среда вече създава сериозни опасения за здравето и безопасността на екосистемите и човека. Късчетата пластмаса съдържат потенциално вредни съставки. Те навлизат в телата на животните, а чрез морските храни могат да достигнат и до хората. Погълнатите късчета микропластмаса могат да се прехвърлят и да останат в клетките с месеци.

Колко голям е проблемът с микропластмасовото замърсяване? Откъде идват тези материали? За да отговорят на тези въпроси, учените са изследвали микропластмасовото замърсяване по протежение на 18 бряга по света и са извършили същинска детективска работа, за да открият вероятния източник на замърсяването.

Учените намерили микропластмаси на брега на редица гъсто населени райони и идентифицирали важен източник на този вид частици – отпадните води от…. битови перални машини. Изследователите посочват, че повече от 1900 късчета от влакна могат да се озоват в морето след едно-единствено пране. Тези влакна изглеждат точно като микропластмасовите отломки по бреговите линии.

„Дизайнерите на дрехи и перални машини трябва да обмислят необходимостта от намаляване на отделянето на влакна в отпадъчните води. Нужно е да се разработят методи за отстраняване на микропластмсите от канализацията“, съветват учените.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*