Кула „Лале“, захранвана от слънцето, ще се извиси в Лондон

Лондонската знакова забележителност „Геркин“ може би скоро ще си има поразителен и футуристично изглеждащ нов съсед – ако бъдат одобрени плановете за „Лалето“ – висока кула, проектирана от известните архитекти „Foster + Partners“. Концепцията е за наблюдателна кула, която ще бъде новата културна атракция на района. Същевременно тя ще е уникално образователно съоръжение, което ще осигурява „безпрецедентна“ 360-градусова гледка към Лондон.

Вдъхновената от природата сграда ще бъде търси висок рейтинг за устойчивост – BREEAM статус „Отличен“. Тя ще бъде захранвана от интегрирани фотоволтаични клетки, както и енергийни технологии „с нулево горене“.

Кулата „Лалето“ ще се издигне на височина от около 300 метра и ще бъде изградена от шахта от високоякостен бетон. Ще има палуби за наблюдение на различни нива, всяка със стоманена рамка.

Ключов елемент от дизайна е класната стая „на нивото на небето“, в която ще има „до 20 000 безплатни места годишно за държавните ученици в Лондон“. Жителите на града и туристите също ще могат да се наслаждават на наблюдателните галерии, свързани с небесни мостове, вътрешни стъклени пързалки и гондоли. Преживяването ще бъде допълнено от интерактивни материали и приятно поднесена информация за историята на Лондон, както и ресторант и „небесен“ бар.

На партерното ниво Лалето ще има мини-парк с площ 140 квадратни метра, заедно с двуетажен павилион за посетителите с публично достъпен зелен покрив и две зелени стени. Предвидена е и изобилна зеленина около кулата.

Ако предложението за „Лалето“ бъде одобрено, строителството й може да започне през 2020 г. Завършването ще се очаква през 2025 г.

Изображения: DBOX / Foster + Partners

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*