Чуден въглеродно-неутрален дом е построен от традиционни материали

Този чудесен въглеродно-неутрален дом на остров Ман е построен от стени от суха зидария и се отличава с цял набор от устойчиви характеристики, включително водна система без връзка с ВиК мрежата и огромен „плюшен“ зелен покрив, покрит с диви цветя. Наречен „Sartfell Retreat“, той е частен дом, построен от местни занаятчии. Къщата има силна връзка със спиращата дъха природа наоколо.

Разположен близо до планината Сартфел, домът е разположен на седем акра земя върху склона на хълм. Убежището всъщност е част от амбициозния план на собствениците на жилището, пенсиониран учен и учителка, които се стремят да възстановят съществуващия ландшафт в региона и да защитят съществуващото биологично разнообразие. Изграден в сътрудничество с архитектурното студио Фостър Ломас и местната благотворителна организация Manx Wildlife Trust, проектът всъщност е част от устройствен план, който в крайна сметка предвижда появата на посетителски център на това място. Той ще бъде използван като образователна платформа за представяне на биоразнообразието в района.

Преди да започнат строежа на основите на модерния дом, собствениците на къщата и архитектите направили различни проучвания за местния климат и топографията. На първо място проектът бил съсредоточен върху цялостното възстановяване на земята, което включва отстраняване на нитратите от почвата, за да се позволи на местните растения да растат спокойно. Освен това година преди началото на проекта архитектите инсталирали метеорологична станция на мястото на бъдещия дом, за да съберат важни данни, които в крайна сметка били използвани за определяне на дизайна на дома.

Изработена от местни строители, къщата има основен обем, който следва естествения наклон на земята. Ултра-дебелите стени са изградени от местно добит камък. Обемът им осигурява солидна термална маса. Големите панорамни прозорци са вградени в в сухата зидария, за да осигуряват безпрепятствен изглед от почти всяка точка в дома. Тойният стъклопакет, рамкиран от кортен стомана, помага за предотвратяване на натрупването на слънчева топлина.

Докато външността на дома безпроблемно се слива в невероятния селски пейзаж, интериорният дизайн е съвсем съвременен. Подовите настилки и стените в дома са от полиран бетон. Минималистичното, модерно обзавеждане създава открито, безпрепятствено пространство, което поставя фокуса върху природата.

В сърцето на модерния дом има голямо стълбище, изработено от перфориран метал, което прорязва трите нива на дома. На всяко ниво стълбите са обградени от нещо, което собствениците на жилището наричат „център за знания“ – извисяваща се тристепенна библиотека с много книги. Макар че със сигурност е привлекателно за окото, стълбището всъщност служи и като вентилационна шахта, която помага на дома да постигне своята нулево-въглеродна класификация.

    

Снимки: Едмунд Съмър за Foster Lomas

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*