Африка може да стане ВЕИ суперсила

Африка може да се превърне в суперсила в областта на възобновяемата енергия – това предвижда нов и амбициозен ВЕИ проект. Подробностите около „Инициатива пустиня за енергия“ бяха представени като част от преговорите за климатичните промени във връзка с Парижкото споразумение на срещата COP24 в Катовице, Полша, тази седмица. Инициативата има за цел да развие 10 GW капацитет за слънчева енергия до 2025 г. и да осигури на 250 милиона души зелена електроенергия, включително в някои от най-бедните страни в света.

Енергийната бедност в Африка ще струва на континента 2-4% от БВП годишно, според Африканската банка за развитие (АФБ), която ръководи проекта. Той предвижда 90 милиона души за пръв път да разполагат с електричество. Това би трябвало да ги изведе от списъка на хората в условия на „енергийна бедност“.

Понастоящем 64% от населението на Сахел – обхващащо Сенегал, Нигерия, Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер, Чад, Судан и Еритрея – живее без електричество. Това е голяма пречка за развитието на местната общност, с тежки последици за образованието, здравеопазването и бизнеса.

Използвайки изключителния слънчев ресурс в региона, AfDB и партньорите в проекта се надяват да трансформират региона. „Енергията е основата на човешкия живот – цялата ни система зависи от нея. За Африка в момента осигуряването на устойчива енергия е в основата на нейния икономически растеж. Липсата на енергия остава значителна пречка за икономическото и социалното развитие на Африка,“ обясни Магдалена Дж. Сеол от „Инициатива пустиня за енергия“.

Изграждането на проекта ще създаде и работни места и ще спомогне за привличането на частния сектор за участие в проектите за енергия от възобновяеми източници в региона. Много местни фирми, създадени от жени, понастоящем са изправени пред по-големи бариери от предприятията, водени от мъже, когато става дума за достъп до електроенергия от мрежата. Затова проектът има потенциала да увеличи участието на жените в икономическите дейности и процесите на вземане на решения.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*