Светът ще се затопли с 3,3°C до 2100 г. при сегашните политики за климата

Средните глобални температури са на път да надхвърлят значително основната цел, заложена в Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне през 2015 г., показва ново проучване, дело на Climate Action Tracker (CAT) – консорциум от три независими европейски изследователски групи.

Парижкото споразумение има за цел ограничаване на затоплянето до „доста под“ два градуса Целзий над прединдустриалното време. Това е и темата на срещата на високо равнище в Катовице, Полша, която се провежда от 2 до 14 декември. Там лидери от страни по цял свят ще се опитат да договорят насоки за прилагане на пакта, който влиза в сила през 2020 г.

Според доклада на CAT, от 2015 г. насам има напредък откъм опазване на климата, но сегашните политики са такива, че светът ще преживее затопляне с 3,3°C до 2100 г. Това е почти същото, колкото консорциумът прогнозира преди една година – 3,4°C. Според CAT, ако правителствата решително приложат политиките, които в момента са в процес на подготовка, затоплянето до 2100 г. може да бъде ограничено и до само 3°C.

Повишаването на глобалните температури с 3 градуса ще има тежки последствия за екосистемата на Земята. Това ще доведе до загуба на коралови рифове, стопяване на алпийски ледници, намаляване на морския лед в Арктика и може би до необратимо стопяване на ледовете на Гренландия. Това от своя страна ще повиши глобалните морски нива, казва научният панел на ООН. Междуправителствената група по изменението на климата при ООН е категорична, че удържането на ръста на глобалните температури до 1,5°C е възможно, но би изисквало бързи и драстични промени в човешкото поведение.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*