2018 е втората най-топла година за Арктика

За Арктика 2018 година е втората най-гореща година в историята – част от тенденцията на затопляне на света, която може да промени драматично климатичните условия на Земята. Това стана ясно от доклад, публикуван във вторник от Националната океанографска и атмосферна администрация на САЩ.

„Арктическите температури на въздуха през последните пет години са надвишили всички предишни данни от 1900 г. насам“, според годишното проучване на организацията (NOAA). Годината е втората най-топла след ркордната 2016 г.

Изследването посочва, че затоплянето на Арктика продължава около два пъти по-бързо от това в останалата част на планетата. Тенденцията изглежда променя формата и силата на водните и въздушните течения, което пък оказва влияние върху климата в Северното полукълбо.

Нарастващата атмосферна топлина в Арктика води до бавен и необичайно вълнообразен воден поток, което съвпада с необичайни метеорологични явления в Северното полукълбо, се казва в доклада. Променящите се атмосферни модели модели често водят до необичайно студени температури в зоните на юг от Арктическия кръг. Някои примери за това са „роякът“ от тежки зимни бури в източната част на САЩ през 2018 г. и екстремно студеното време в Европа през март 2018 г.

Еколозите отдавна предупреждават за бързо затопляне в Арктика, като подчертават, че това застрашават изчезващи видове като полярните мечки и предвещава по-мащабното въздействие на изменението на климата върху планетата. Учените продължават да напомнят, че в следващите десетилетия регионът може да понесе тежки щети за инфраструктурите – резултат от изменението на климата – възлизащи на трилиони долари.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*