20 електробуса тръгват из столицата

20 електробуса с нулеви вредни емисии вече се движат в София. От 12 декември те обслужват пътниците по редовните линии на градския транспорт № 309 и № 9. До края на тази и следващата година Столичната община обещава да пусне още 142 нови автобуса на природен газ с най-високия екостандарт ЕВРО6. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на представянето на новите електробуси.

Модернизацията на градския транспорт е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. „До момента сме подменили 60% от автобусите, а догодина процентът на новите автобуси по градски линии ще е 90%“.

Електробусите са с вградени батерии с капацитет 324 kWh и 320 км пробег с едно зареждане. Те са достъпни за хора със затруднения в придвижването, климатизирани са и разполагат с USB-гнезда за зареждане на мобилни устройства, предстои да бъде осигурен и wi-fi.

Предстои и сключване на договор за доставка на 15 нови електробуси за „Столичен електротранспорт“.

На събитието присъстваха и посланикът на Китай Н. Пр. Джан Хайджоу, председателят на Столичен общински съвет Елен Герджиков, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, изп.-директор на Столичен автотранспорт Слав Монов.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*