Фирми за електроника „доят“ капацитета на соларните системи

Докато соларната индустрия расте, компаниите за електроника разработват специализиран хардуер за увеличаване на мощността на слънчевите инсталации.

Младата фирма Tigo Energy, която произвежда устройство за оптимизиране и контролиране на слънчеви панели, обяви, че е набрала 10 милиона долара финансиране от производителя на електроника Inventec Appliances.

В същото време производителят STMicroelectronics въведе нов контролер, предназначен за автоматично регулиране на мощността на отделните слънчеви модули с цел подобряване на работата на масивите от панели. Чипът може да компенсира изменението на капацитета на отделните слънчеви панели, което се явява в резултат на засенчване, изменения в слънчевата интензивност и др.

National Semiconductor също влезе в бизнеса с електроника за соларната енергия със своя чипсет SolarMagic за интегриране в съединителни кутии. Тази седмица фирмата обяви, че е подписала споразумение с няколко фирми производители модули за зелена енергия.

Производителността на слънчевите масиви, както при покривните инсталации така и при големите фотоволтаични паркове със статут на ютилити системи, може да бъде сериозно засегната от препятствия като засенчване или натрупване на нападали листа. Когато панелите са свързани помежду си в поредица, спадът в производителността на единия може да влоши производителността на другите.

За да отговорят на този проблем, множество компании се надпреварват да създават съоръжения, които да коригират функционирането на соларните масиви и производителността им.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*