Автобусите в Калифорния трябва да станат 100% нулевоемисийни

Калифорния взе решение всички автобуси в щата да станат нулевоемисийни. Задължението означава, че скоро всички автобуси там трябва да са електрически или водородни.

Бордът за чисти въздушни ресурси в Калифорния гласуват изискването всички нови автобуси да бъдат нулевоемисийни до 2029 г. Екозащитниците смятат, че при това положение последните автобуси, излъчващи вредни газове, ще бъдат изведени от употреба до 2040 г.

Макар че екологично чистите автобуси струват повече от дизеловите и бензиновите си “братя”, застъпниците на новата наредба твърдят, че те имат по-ниски разходи за поддръжка и енегия. Поддръжниците на наредбата се надяват, че търсенето на хиляди чисти автобуси ще намали цената на тези превозни срдства и евентуално други тежкотоварни автомобили като камионите.

В момента в Калифорния има 153 автобуса с нулеви емисии. Още стотина са поръчани. Повечето от тях са електрически, въпреки че съществува технология и за автобуси, задвижвани от водородни горивни клетки.

“Всяка държава и всеки щат може да направи такава стратегия”, каза Адриан Мартинес, адвокат на Earthjustice – екологична юридическа група, която подкрепя наредбата. “Това е нещо, което Калифорния направи най-напред, защото имаме големи проблеми с качеството на въздуха и замърсяването”.

Съществуващите щатски и федерални субсидии ще помогнат на превозните агенции да придобият автобуси от новото поколение. В тяхна помощ ще са и парите от споразумението на щата с Volkswagen след скандала с дизеловите коли на немския автомобилен производител.

При одобряването на наредбата членовете на борда посочиха, че очакват както намаляване на на емисиите на парникови газове, така и подобряване на качеството на въздуха по протежение транзитните коридори с тежък трафик в замърсените със смог градове.

Транспортният сектор е отговорен за 40% от парниковите газове в Калифорния.

Снимка Pixabay.com

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*