Големият източник на CO2, за който не се замисляме: бетонът

Бетонът е най-широко използваният строителен материал – и може би най-употребяваният от човека, поне що се касае до обм. Но докато циментът – основната съставка в бетона – оформя голяма част от сградите около нас, той има и огромен въглероден отпечатък.

Циментът е източникът на около 8% от световните емисии на въглероден диоксид (CO2), според мозъчния тръст Chatham House.

Ако циментовата индустрия беше държава, тя ще бъде третият по големина генератор на парникови емисии в света – след Китай и САЩ. Този сектор допринася с повече CO2, отколкото авиационното гориво (2,5%).

След конференцията на ООН в Катовице в Полша относно изменението на климата – COP24 – лидерите на тази индустрия се разбраха, че годишните емисии от цимента ще трябва да намалеят с най-малко 16% до 2030 г. Как ли ще стане това?!

Хвала на бетона

Като основен строителен материал на повечето високи сгради, паркинги, мостове и язовири, бетонът е позволил създаването на някой от най-големите и най-красивите постройки в света. Операта в Сидни, Храмът Лотус в Делхи, Бурж Халифа в Дубай, както и великолепният Пантеон в Рим – с най-големия неподдържан бетонен купол в света – дължат формата си именно на цимента.

Бидейки смес от пясък и чакъл, циментова свръзка и вода, бетонът е широко прегърнат от архитекти, предприемачи и строители, защото е забележително добър строителен материал.

В търсене на алтернативи

В търсене на начин за намаляване на вредите от производството и използването на бетон учени, изследователи и предприемачи от цял свят разработват екологични решения за строителството.

През 2014 г. изследователи от Масачузетския технологичен институт  намериха начин да произвеждат „по-зелен“ цимент с наполовина по-малко въглеродни емисии от стандартния бетон. Чрез детайлен молекулярен анализ на структурата на бетона екипът е установил, че намалявайки количеството на калциев силикат в бетона, се получава материал с по-ниски емисии на CO2 – при това доста по-здрав.

По същото време американска фирма патентова техника за вграждане на слама, коноп и други естествени влакна в модули от еко-бетон. Така нареченият сено-бетон е екологична строителна алтернатива, при която се използва лико от растителни стебла (т. нар. индустриален коноп) в минерална смес, която е годна за строене – нетоксична, въглеродно неутрална, енергийно ефективна.

Съвсем наскоро учени от Центъра по графенови изследвания при Университета на Ексетър разработиха нова, наноинженерна техника за вграждане на графен в производството на бетон. Полученият от тях материал е не само два пъти по-здрав от този, който имаме днес, но и „драстично намалява въглеродния отпечатък на традиционните методи за производство на бетон“.

Холандски изследователски екип от технологичния университет Делфт през 2015 г. създаде био-бетон, способен да се самовъзстановява. „Живият“ бетон е в състояние сам да запълва своите пукнатини с помощта на бактерии.

Пак през 2018 г. група изследователи от британския университет в Ланкастър доказаха, че морковите могат да заякчат цимента и да намалят емисиите му на въглероден двуокис. Роля за това имат съдържащата се в корноплодния зеленчук целулоза.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*