Hitachi купува мажоритарен дял в поделението на ABB за умни мрежи

Японският Hitachi обяви в понеделник плановете си за закупуване на мажоритарен дял в бизнес-поделението за умни електропреносни системи на швейцарско-шведския инженерен гигант ABB. Стойността на сделката е 6,4 млрд. долара.

Придобиването ще направи Hitachi най-голямата световна компания за умни електро-мрежи, съобщиха местните медии.

Според плана, ABB ще отдели своя бизнес за умни мрежи в самостоятелна бизнес-формация, в която Hitachi ще купи 80,1% от капитала срещу 704 милиарда йени в началото на 2020 г., заяви японската компания в изявление. „Планираме да купим останалите акции, за да може Hitachi да превърне дружеството в изцяло собствена компания“, каза говорител на фирмата, без да разкрива колко ще струва това.

Поделението на ABB за умни електроразпределителни системи произвежда и управлява силови инфраструктури за пренос на електроенергия и системи за нейното управление в много страни.

След подобна сделка Hitachi ще стане вторият по големина производител на силово електрическо оборудване в света от гледна точка на приходите на компанията. Лидер ще остане само General Electric.

Бизнес-ежедневникът Nikkei съобщи първи за планираната сделка миналия четвъртък. Рейтинговата агенция Standard & Poor’s заяви, че бизнесът, свързан с пренос и разпределение на електроенергия, се разраства глобално. Предлагането на услуги в тази област се счита за „особено обещаващо поле“.

Снимка: Pixabay.com

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*