Израел спира производството на електроенергия от въглища до 2030 г.

Израел обяви, че ще спре употребата на въглища до 2030 г. и ще се присъедини към редица други страни, чиято цел е преходът към по-чисти източници на енергия.

Алиансът Powering Past Coal Alliance, основан от Канада и Великобритания, се стреми постепенно да намали производството на електроенергия от въглища и да подкрепи чистата енергия в правителствените и корпоративните политики по света. Той подкрепя намаляването на употребата на въглища в страните от ОИСР до 2030 г. и в света до 2050 г. общо 28 страни участват в алианса.

Министърът на енергетиката на Израел Ювал Щайниц заяви, че министерството му „работи за ускоряване навлизането на чистите и възобновяемите енергийни източници в Израел и ще продължи да действа за намаляване на замърсяването на въздуха“.

В съвместно изявление министерствата на енергетиката и околната среда отбелязаха, че през последните години мерките им са довели да 25% спад в производството на електроенергия от въглища от 2015 г. насам, докато емисиите на замърсители са спаднали с десетки проценти.

Снимка: Pixabay.com

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*