Каменна плевня е превърната в модерен, нискоенергиен дом във Верона

Една стара каменна плевня се е преобразила в съвременен и енергийно ефективен селски дом, изграден от екологично чисти материали. Разположен в малката област Чийво в западната част на Верона, Италия, проектът за адаптивна повторна употреба внимателно зачита архитектурното наследство на старата сграда, като в същото време я надгражда съгласно съвременните стандарти на живот – с вкус и деликатност. Резултатът е очарователно съвременно жилище, изпълнено с естествена светлина, топли дървени повърхности и прелестни гледки към италианската провинция.

Завършен през 2018 г., селският дом включва обновяване не само на архитектурата, но и на заобикалящата го градина. Масивна магнолия – запазена по желание на клиента – се е превърнала във фокусна точка на градината. Тя е обградена от квадратна цветна леха до новия басейн, ограден с каменна настилка.

За да подчертаят историята на обекта и да намекнат за традиционните техники за строителство, архитектите от миланското Studio Wok са „отлепили” мазилката от фасадата на хамбара, за да разкрият речните камъни, които съставляват носещите стени. Този подход към материалите се повтаря из цялата къща – от откритите дървени греди до минималистичната палитра от естествени покрития. Използваните материали също използват типичния местен език, типичен за сградите във Верона.

Голямата зидана арка маркира входа и води гостите към серия от просторни, светли пространства с каменна настилка “Виченца”. Има и библиотека с тухлена камина. На горните етажи са разположени спалните.

Топла облицовка от брезов шперплат създава уют и топлота и очертава пространствата в дома.

Къщата се характеризира с висока енергийна ефективност. Специално внимание е отделено на заобикалящата територия и ландшафта при използването на материали и избор на дизайн.

Снимки: Симоне Боси за Studio Wok

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*