Обединеното кралство удвоява таксата за найлонови торбички

Великобритания стартира обществена консултация относно плановете си за удвояване на таксата за найлонови торби за еднократна употреба от 2020 г. и разширяване на схемата така, че да обхване всички магазини. Надеждата на правителството е да намали пластмасовите отпадъци.

От октомври 2015 г. големите търговци на дребно са законово задължени да начисляват такса от 5 пени за найлоновите торбички. Тази мярка, според правителството, е спестила на природата 15 милиарда торби.

Въпреки това седемте най-големи британски супермаркета все пак са продали около 1 милиард торбички, а по-малките магазини са пуснали “в обращение” още 3,6 милиарда пликчета.

През август правителството обяви плановете си да увеличи таксата за всички търговци на дребно и да вдигне минималната цена до 10 пени от началото на 2020 г. В четвъртък кабинетът започна консултация по предложенията си.

“Бихме искали да видим общо намаление с 90% на статистиките…,” заяви младшият министър на околната среда Терези Кофи.

Обществото за опазване на морската среда твърди, че след налагането на таксите за найлоновите пикчета е наблюдаван значителен спад в броя на торбичките, намерени на плажовете.

Снимка: Pixabay.com

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*