Построиха арт-галерия от корабни контейнери във Венецуела

Венецуелската архитектурна практика Pico Colectivo е натрупала цяла камара рециклирани корабни контейнери, за да трансформира един изоставен и съсипан имот в нова зона за култура и изкуство в Гуакара – град в щата Карабобо във Венецуела. Изградена върху съществуващата постройка, цветната “добавка” формира ново творческо пространство за общуване, която има смесено предназначение и побира в себе си какво ли не – от скейтборд-площад до звукозаписно студио и музикална зала.

“Зона за културна продукция” (ЗКП) е разположена на място, където съществуващата сграда е била полу-разрушена по време на някогашни протести. В опит да активира това опустошено място – а и да се справи с липсата на централно разположени творчески пространства в града – Pico Colectivo са решили да вдъхнат нов живот на имота. Със средства от държавна програма за изкуство са закупени стари транспортни контейнери за проекта, наред с техническо оборудване и културни инструменти.

„Стратегията се основава на снабдяването на старите сгради с новите устройства, вкарвайки множество структури в една, по-сложна система,“ обясниха архитектите. „Дизайнът се базира на използването на части и компоненти от модули и модели, подобни на свойствата на същите структуриращи обекти. … Това е сграда, монтирана върху друга сграда посредством отделни терминали, които се добавят до организирането на едно цяло”.

Завършена през 2016 г., зоната с площ 550 кв. м. се състои от три етажа. На партерния етаж са разположени телевизионно студио, административен офис, бани и звукозаписно студио наред с контролна зала. Стълба, поставена вътре в контейнер, разположен под ъгъл, водят до втория и третия етаж. Там има изложбена галерия, лаборатория за образи, репетиционно студио и контролна зала, зона за срещи и кафе-бар на открито с изглед към града. На територията на ЗКП има площадка за скейтборд и градска градина.

   

Снимки: Хосе Алберто Бастидас за Pico Colectivo

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*