Nissan Leaf става шумен

С популяризирането на хибридните автомобили нашумя и един относително неочакван проблем с тях – фактът, че са твърде тихи и стряскат пешеходците. Това стана повод в последно време да се говори как да се направи по-осезаемо тяхното присъствие – да се добави синтетичен шум.

До този момент всичко беше въпрос най-вече на изразени добри намерения и много разговори. Нищо обаче не беше направено в действителност. Ето, че Nissan обяви, че въвежда звукова система за защита на пешеходците, която ще бъде вградена в неговата електрическа машина Leaf.

Звуковата система се състои от говорител и синтезатор. При скорости от над 30 км./ч. се изключва автоматично, тъй като шумът от самото движение става достатъчно силен.

Самият звук е в честотния диапазон от 600 Hz до 2,5kHz, което значи, че е чуваем за всички възрастови групи, включително и тези с по-слаб слух. Стандартно системата възпроизвежда силен звук, за да предупреди всички потенциално засегнати, включително хората с проблемно зрение. Звук се издава и при движение назад, подобно на предупрдителната аларма за движение назад при камиионите и автобусите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*