През 2019 фотоволтаичните инсталации ще достигнат 123 GW

През 2019 година светът трябва да очаква 123 GW слънчеви фотоволтаични инсталации, прогнозира пазарният наблюдател IHS Markit. Това е с 18% повече от очакваното увеличение на капацитета за настоящата година. Анализаторите също така предвиждат, че пазарът се измества от Китай към други локации – две трети от капацитета ще се намират “на друго място”.

Новодобавеният капацитет ще отбележи растеж от 18% за 2018 г., според IHS Markit. Така новите инсталации ще достигнат 123 GW през следващата година. Подобно предвиждане е по-положително от последните оценки на PV InfoLink, че пазарът ще добави 112 GW.

Докато Китай понастоящем съставлява около половината от световния пазар, нейното господство се очаква да намалее, казва Едурне Зоко, директор по изследванията за генерации и съхранение на слънчева енергия. Прогнозата е, че две трети от новите мощности ще бъдат разположени извън границите на Китай през 2019 г.

Промяната на баланса ще се дължи на възраждането или появата на няколко други пазара. Те включват Аржентина, Египет, Южна Африка, Испания и Виетнам. „Фотоволтаиката става все по-разпределена географски. Фотоволтаичните инсталации ще нарастват с повече от 20% в общо 45 страни по света“, пише анализаторката.

В Съединените щати, втори по големина слънчев PV пазар в момента, инсталациите ще нараснат с внушителните 28% през следващата година. Причината е, че разработчиците ще се опитат да ускорят проектите си и да ги завършат навреме преди крайния срок за въвеждането на т. нар. инвестиционен данък от 30% следващия декември.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*