Галапагос забранява фойерверките, за да защити уникалната дива природа

Фойерверки бяха забранени на островите Галапагос, за да се защити уникалното биологично разнообразие в района архипелага, съобщиха местните власти в петък. Местният съвет заяви в изявление, че единодушно е гласвал “резолюция, която забранява вноса, продажбата, разпространението и използването на фойерверки или пиротехника в провинция Галапагос“. Изключение от забраната са фойерверките, които произвеждат светлина, но без шум.

Островите Галапагос са дом на хиляди жители и трактивна туристическа дестинация. Мярката е леко изненадваща за тях, тъй като бе гласувана в навечерието на новогодишните празници, когато много хора традиционно пускат фойерверки.

“Чувствителни екосистеми като тези на Галапагоските острови биват засегнати (от фойерверките), главно фауната, която е уникална“, казва съветът. Той също така иска да избегне потенциалното влошаване на качеството на въздуха или замърсяването на водните източници.

Дивите животни страдат изклюително много от гърмежа на фойерверките. Те се плашат, сърцебиенето им се ускорява, стресират се. Това променя поведението им и влияе и на способността им да оцеляват, бидейки обитатели на мястото, което е обект на световното наследство на ООН.

“Това е подарък за опазването на природата на Еквадор и света”, заяви Лорена Тапиа, председател на местния съвет. Тя припомня, че кампанията за ограничаване използването на фойерверки на островите Галапагос стартира още през 2017 г.

Пластмасите за еднократна употреба също са забранени на архипелага.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*