Индийски пожарникари борят замърсяването на въздуха в Ню Делхи с водни струи

Индийските власти наредиха на пожарникарите в столицата да разпръткват водни струи от високите сгради в града, за да свалят на земята праха от въздуха. На други пожарникари пък бе наредено да гасят огньовете, в които горят боклуци. Наред с това бе забранена всякаква строителната дейност. С тези стъпки местната власт отчаяно се опита да овладее проблема с мръсния въздух в мегаполиса.

Преди броени дни Ню Делхи отчете едно от най-високите нива на замърсяване на въздуха за годината. Индексът за качеството на въздуха, измерващ концентрациите на серен диоксид, въглероден оксид и азотен диоксид, достигна 450.

Въздухът започна да се подобрява в сряда с увеличаването на скоростта на вятъра. Въпреки това нивото на РМ 2.5 надвиши 320 в четвъртък – това е повече от 13 пъти повече от пределно допустимото според Световната здравна организация.

Правителствена консултация поиска от хората да избягват джогинга на открито и да използват маски при движение из града. Правителството забрани дизеловите автомобили, които са на повече от 10 години. То също така нареди на строителите да покрият строителни обекти в района.

“Има толкова много коли … има толкова много прах. Всичко отива вътре (в нашето тяло). Ако не носим маска, ще се сблъскаме с много (здравни) проблеми”, казва Ом Пракаш, пътен полицай, носещ маска по време на работа на един от пътищата в Делхи.

Замърсяването на въздуха в Индия идва предимно от превозните средства на дизелово гориво, електроцентралите на въглища и изгарянето на отпадъци. Последното се практикува най-вече от бездомници и мигранти, които се опитват да се топлят по време на студените зимни дни. Ситуацията се влошава заради липсата на вятър и изобилния дим от фойерверки по време на празничния сезон. Процъфтяващото строителство също допринася за запрашаването.

Фото: Смог се стеле над Делхи. Снимка: Pixabay.com

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*