Въглероден прах може да помогне за борбата с изменението на климата

Учени от Университета на Ватерло в Онтарио, Канада, са създали нов прах, който може да улавя въглероден диоксид. Прахът може дасе окаже полезен нов инструмент в борбата срещу изменението на климата. Той може да филтрира и премахва CO2 от електроцентрали и фабрики, захранвани от изкопаеми горива, преди парниковият газ да бъде изпуснат в атмосферата. При това прахът е по-ефективен от конвенционалните методи.

Професорът по химическо инженерство Жонгвей Чен е създал праха в лабораторията си като нов начин за манипулиране на размера и концентрацията на въглеродните пори. Той казва, че процесът може да има много приложения, включително филтрация на вода и съхранение на енергия. “Това ще бъде все по-важно в бъдеще”, казва Чен. “Ние трябва да намерим начини да се справим с целия CO2, произвеждан от изгарянето на изкопаеми горива.”

Когато молекулите на СО2 влязат в контакт с повърхността на въглерода, те се прикрепват там. Този процес се нарича адсорбция и тъй като въглеродът е изобилен, евтин и екологично чист, той е идеален за улавяне на CO2.

Чен и други учени от Университета на Ватерло са работили заедно с колеги от различни университети в Китай с общата цел да подобрят адсорбционните характеристики чрез манипулиране на размера и концентрацията на порите във въглеродните материали. Накрая те успели да разработят техника, която използва сол и топлина за извличане на черен въглероден прах от растителна материя. Прахът е съставен от въглеродни сфери, които имат множество пори с диаметър, по-малък от една милионна част от метъра.

“Порьозността на този материал е изключително висока”, каза Чен. “И поради техния размер, тези пори могат да улавят CO2 много ефективно. Представянето е почти двойно”.

След като прахът се насити с въглероден диоксид от големи източници като електроцентрали с изкопаеми горива, той може да бъде транспортиран, съхраняван и заровен в подземни геоложки формации, за да се предотврати отделянето на CO2 в атмосферата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*