Умен соларен дом дава модерен прочит на традиционната селска италианска архитектура

Съвременен прочит на традиционната селска архитектура в Южна Италия, който съчетава естествени материали, традиционен дизайн и пълна домашна автоатизация – това е къщата BS House. Модерното енергийно ефективно жилище се намира в покрайнините на село Остуни. Външно домът е определен от големи каменни стени и палитра от естествени материали в пастелни тонове. Вътре обаче има съвременен интериор и енергийно ефективни системи, включително системи за домашна автоматизация, които позволяват на собствениците да управляват дистанционно дома си чрез своите смартфони. За да се постигне максимална икономия на енергия, BS House се захранва чрез слънчева енергия и се топли от интегрирана термопомпа.

Къщата принадлежи на германски служител на изпълнителната власт и неговата съпруга журналистка. Затова BS House е по-скоро дом-офис, отколкото ваканционна къща. Дтопаните избрали красиво място,заобиколено от маслинови дървета, с великолепен изглед към пейзажа. Дизайнът на къщата – дело на базираната в Монтебелуна архитектурна фирма Reisarchitettura – реферира към природата чрез естествената си палитра от сухи камъни и варова мазилка за стените, дограма от дъбова дървесина и каменна настилка “Априцена”.

“Проектът започва с идеята за централен двор, използван още от древността в горещия климат на южното Средиземноморие като пасивна защита от слънцето”, обяснява архитектурната фирма. Къщата с площ 170 квадратни метра се извива в полукръг около централния двор. Тя гледа на север, за да предпазва големите си прозорци от знойното лятно слънце в региона – и да се насладят обитателите на добрата гледка. На изток са жилищните площи и работното студио на собственика. В центъра на сградата има трапезария с кухня, а в западнотокрило са главната спалня и второ студио за съпругата му. В западния край има и стая за гости с отделен вход. Северно от къщата, пред вътрешния двор, са плувният басейн, беседката и сауната – всички с прелестен изглед към околността”.

В очакване на бъдещи бизнес пътувания стопаните надоам са пожелали къщата им да нъде оборудвана със система за домашна автоматизация KNX, която позволява дистанционното управление на всичко – от системите за безопасност и алармите до климатика и осветлението. Слънчеви панели захранват къщата с електричество. Има и станция за зареждане на електрически превозни средства.

    

Снимки: Алесандро Белло за Reisarchitettura

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*