Устойчивата къща H House в Косово следва пасивните слънчеви принципи

Рециклирани материали, енергоспестяващи системи и препратки към косовската култура са втъкани в “H House” – красива и съвременна резиденция в Чаглавица, село близо до Прищина. Домът носи знака на оптимизма за бъдещето, което е видно от факта, че устойчивостта е от първостепенно значение за жилището. Тя се изразява в пролагането на пасивните принципи на живот, използването на местни и рециклирани материали и сензорно активираните електроуреди.

Като другите страни на Балканите и Косово е място с богата култура и дълга история, включително и войни. „Демонстрирайки осъзнаването на дихотомията на скорошната история на Косово, клиентът поиска къща, в която безопасността и сигурността са от първостепенно значение, но с отворени, изпълнени със светлина интериори“, казват архитектите от 4M Group. Те добавят, че се постарали да „отразят културното наследство и да илюстрират оптимизма на хората около Прищина”. В резултат, домът заимства елементи от фустанелата -традиционната албанска рокля, носена от мъжете, и имитира гънките на бялата дреха в многостранната си фасада.

Ъгловатият екстериор има и съвсем практична цел. Архитектите са следвали т. нар. пасивни слънчеви принципи при проектирането на сградата, за да смекчат екстремните температурни колебания. Те са предвидили силно изолирани стоманобетонни стени, както и дълбоко вградени прозорци с троен стъклопакет. Навсякъде, където може, са използвани рециклирани материали. Повечето строителни материали са добити на местно ниво, местни са и работниците, участвали в строежа. Благодарение на всичко това “H House консумира съвсем малко енергия, за да поддържа комфортна вътрешна среда през цялата година.

В допълнение към нискотехнологичните стратегии архитектите са инсталирали интелигентни системи за контрол на комфорта, включително автоматично управление на засенчващите жалузи. Отоплението се осъществява чрез двойна термопомпа въздух / вода, която захранва и подовото отопление. Котел на дървесни пелети осигурява допълнително отопление. Инсталирани са също нискоенергийни осветителни тела и водоспестяващи смесители.

 

Снимки Илир Ризай и Фитим Муджай за 4M Group

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*