Амонякът може да е ключът към бъдещите водородни общества

JGC Corporation и Японският национален институт за напреднали индустриални науки и технологии демонстрираха система, която използва слънчева енергия за производството на водород, който след това се преобразува в амоняк по енергийно ефективен начин и накрая се използва за генериране на електроенергия чрез изгаряне в газова турбина. Процесът не отделя CO2 в нито един свой етап, се подчертава в съвместното изявление за пресата.

JGC казва, че е разработила катализатор на база рутений, който да синтезира амоняк от водород и азот при ниска температура и ниско налягане. Амонякът е “идеален енергиен носител на водород”, се казва в изявлението. Това е така отчасти поради факта, че използването на водород в чист вид за гориво повдига “въпроси относно цената и безопасността, [както и] ефективността при транспорта и съхранението”. Амонякът от своя страна “съдържа голямо количество водород, лесно се втечнява и вече се използва широко като тор, което означава, че е налице необходимата верига за производство и доставки”.

Когато става дума за ефективността, първата стъпка на производство на водород чрез електролиза на водата може скоро да достигне ефективност до 90%, според Асоциацията за съхранение на енергия в САЩ. Що се отнася до втората стъпка – превръщането на водорода в амоняк, JGC не разкрива данни за ефективността на своя процес. Относно третия етап – изгаряне на амоняка – представянето от Хидеаки Кобаяши от Университета Тохоку показва, че термичната ефективност на изгарянето на амонячно – въздушната смес е “близка до тази на изгарянето на смес метан-въздух”. Емисиите на азотен оксид са сведени до минимум чрез селективна каталитична редукция.

Япония възнамерява да създаде „иновативна нисковъглеродна икономика на база водородно гориво“ до 2030 г., според съвместното изявление на JGC и Националния институт за напреднали индустриални науки и технологии. Амбицията на страната е „да поеме водеща роля в свързаните с водорода индустрии на световния пазар“ чрез своите изследвания в сферата на енергийните носители.

Австралия също разглежда водорода, произвеждан от възобновяеми източници, като потенциално бъдещо гориво. Австралийската агенция за възобновяема енергия излезе с доклад по темата миналия август.

Междувременно Комитетът по изменение на климата на Обединеното кралство отбеляза в ноемврийския си доклад, че „водородът може да се произвежда при ниска цена… от слънчева енергия близо до екватора. Той ще трябва да бъде внасян чрез кораби, било то като водород или чрез друг енергиен носител като амоняк”. Комитетът прогнозира, че за Англия„ изгарянето на водород в електроцентралите ще бъде икономически ефективно” предвид целите за намаляването на въглеродните емисии за 2030 г.

1 коментар

  1. Защо пък не? По моите сметки 1 литър 30-40 % амонячна вода ще съдържа към 2 kWh използваема енергия бруто, което е наистина доста по-малко от петрола, спирта, въобще от всички изкопаеми горива. Интересното е, че при изгряването на Слънцето, евентуално при вятър, нови киловатчасове влизат в оборотната вода и цикъла вече става непрекъсваем.
    И петролопроводите, газопроводите, танкерите и всички свързани с тях започват да стават излишни. Няма да се накефят, ама май това е бъдещето….

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*