В СУ вече има контейнери за събиране на стари батерии

Контейнери за батерии са разположени в сградата на Софийския университет, съобщи UNECO. Контейнерите са в няколко факултета и в Ректората на университета. Събраните батерии ще се извозват от фирмата Екобатери АД, от която ще се изпращат към рециклиращите предприятия във Франция и Белгия.

Инициативата е част от проект Зелен Университет, организиран от Университетския клуб за екология и устойчиво развитие на СУ – UNECO, и фондация „Оранжева луна“, в партньорство с програма “Младежта в действие” на Европейската комисия и Екобатери АД.

Съдържанието на отрови в различните батерии зависи от вида им – дали са литиево-йонни, никел-кадмиеви и т.н. Като цяло батериите могат да съдържат следните опасни за здравето и живота на хората химични елементи: живак, кадмий, олово, никел, магнезий, цинк, литий, желязо, сребро, различни киселини и други. Тежките метали и киселини, които се съдържат в тях, се просмукват в почвата и водите, когато батериите се изхвърлят с останалите отпадъци без преработка или рециклиране.

Преди поставянето на сегашните контейнери UNECO проучи нагласите сред студентите на СУ, като постави импровизирани контейнери в 3 факултета.

Количеството събрани батерии от тях през миналата година ясно демонстрира подкрепата на студентите и амбицира клуба да съдейства за инсталирането на специализирани контейнери в повечето факултети на СУ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*