Ню Йорк забрани полистирена от 1 януари

Ню Йорк официално стана най-голямата област в Съединените щати, която забрани контейнерите за храна и напитки от полистиренова пяна. От 1 януари новата политика на града влезе в сила след петгодишни усилия, лобиране и съдебни спорове между индустрията, градската управа и природозащитниците.

През 2013 г. Общинският съвет взер ешение ресторантите в Ню Йорк, търговците на хранителни стоки и магазините да не могат да притежават, продават или предлагат контейнери от полистиренова пяна за предлаганите от тях храни и напитки. Освен това магазините не бива да продават или предлагат „пакетиращи ядки“ – зърна от полистиролна пяна, които се използват за пълнеж на кутиите за доставки на различни стоки с цел предпазването на стоките от сътресенията по време на превоза. Тези „ядки“ са голям проблем, защото лесно се разпиляват и попадат в канализацията.

Въпреки че забраната за полистирена влезе в сила на 1 януари, предприятията ще имат шестмесечен преходен период, за да направят необходимите промени, преди да влязат в сила предвидените в наредбата глоби. След 30 юни нарушителите ще получават глоба от 250 долара за първо нарушение.

В очакване на новото правило много заведения за хранене в Ню Йорк вече зарязаха контейнерите от полистирен и преминаха към по-благоприятни за околната среда възможности. Използват се контейнери от от алуминий, компотируема хартия или боиоразградими пластмаси.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*