Намериха нови начини за подобряване на перовскитните клетки

Нови изследвания биха могли да доведат до разработването на нови материали, които да помогнат за подобряване на работата на перовскитните слънчеви клетки (ПСК).

Перовскитните слънчеви клетки са млада фотоволтаична технология, която отчита забележително повишаване на ефективността на преобразуване на слъчевата енергия – до над 20%. Въпреки хубавата цифра обаче не липсват проблеми: ПСК страдат от бързо намаляване на ефективността, тъй като перовскитният материал съдържа дефекти. Тези дефекти могат да засегнат вътрешната електрическа среда в клетката.

Перовскитният материал е отговорен за абсорбирането на светлината за създаването на електронен заряд, както и за подпомагане на извличането на заряда към външна верига, преди да бъде изгубен в рамките на процес, наречен „рекомбинация“. Тази рекомбинация е нежелана. Тя може да се яви на различни места в слънчевата клетка. В някои проекти се среща предимно в перовскита, а в други се случва по краищата на перовскита, където той се свързва със съседните материали, известни като транспортни слоеве.

Изследователи от университетите в Портсмут, Саутхемптън и Бат са разработили начин да коригират свойствата на транспортните слоеве, за да направят така, че да потиснат рекомбинацията и да доведат до по-ефективно извличане на заряда. Това означава увеличаване на светлинната енергия, попадаща върху повърхността на клетката, която в крайна сметка може да се използва.

„Внимателният дизайн на клетката може да манипулира йонните дефекти, за да се преместят те в региони, където повишават извличането на електронния заряд, като по този начин се увеличава полезната мощност, която клетката може да осигури,“ обясни д-р Джейми Фостър от Университета в Портсмут, който участва в проучването.

Изследването бе публикувано в „Енергетика и екология“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*