Португалия разширява схемата за „зелени визи“ за чужденци

Green Globe On Moss - Environmental Concept

Парламентът на Португалия удължи програмата за пребиваване на заможни чужденци, за да включи инвеститори, които са склонни да харчат поне 500 000 евро за екологични проекти в страната.

Подобни програми тип „златна виза” са обект на критики в Брюксел за излагането на страните, които ги управляват, на корупционни рискове. Въпреки това мнозинството от депутатите одобриха удължаването на схемата и отхвърлиха предложението на двете крайно леви партии да сложат край на еко-визите.

До този момент програмата е довела до постоянен приток на средства, главно в недвижими имоти, от инвеститори извън ЕС, по-специално от Америка, Китай, Русия и Турция. Това накара някои законотворци да я определят като „инструмент за спекулации с недвижими имоти, корупция и пране на пари“.

Мнозинството обаче реши да одобри добавянето на „зелени визи“. „Като се има предвид важността на укрепването на едно мултикултурно и отворено общество … важно е да се създаде допълнителна схема за привличане на чуждестранните инвестиции с екологичен характер“, каза Андре Силва, депутат от партията за правата на животните и околната среда.

В крайна сметка чужденците ще могат да получат португалско гражданство, ако инвестират най-малко 500 000 евро в биологично земеделие, екотуризъм, възобновяема енергия и други екологични проекти в страната, които допринасят за намаляване на въглеродните емисии.

Подобни програми има в Испания, Малта, Гърция и Кипър.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*