Океаните се затоплят по-бързо от очакваното

Океаните на Земята се затоплят по-бързо от очакваното и поставиха нов температурен рекорд през 2018 г. Тенденцията е мрачна за бъдещето на морския живот.

Новите измервания, направени чрез международна мрежа от 3900 плувки, разположени в океаните от 2000 г. насам, показват, че от 1971 г. насам е налице по-голямо затопляне, отколкото учените на ООН прогнозираха, че ще бъде отчетено.

„Наблюдението на океана … показва, че затоплянето на океана се ускорява“, пишат авторите в списание Science относно океанските води на дълбочина до 2000 метра. Емисиите на парникови газове, породени от човека, затоплят атмосферата, обясняват климатолозите – а голяма част от топлината се абсорбира от океаните. Това от своя страна вкислява водите и принуждава рибите да бягат към по-хладни води.

Изводът на изследователите е, че „2018 е най-топлата година за глобалния океан, надминавайки 2017 г.“, заяви водещият автор Лийджинг Ченг от Института по атмосферна физика към Китайската академия на науките. Той коментира пред Ройтерс, че температурните рекорди при измерването на затоплянето на океана биват чупени почти всяка следваща година от 2000 г. насам.

За разлика от температуриет на сухоземната повърхност, които могат доста да варират в година спрямо година, температурите на океанските води се влияят много по-малко от ежегоднитре колебания на времето. Нужни са повече от 1000 години, за да се променят температурите на дълбоките океански води в отговор на промените на повърхността. Именно затова откритието за промяна на температурите на 2000 м. дълбочина са притеснителни, смятат учените.

Ефектите от затоплянето на океана са видими и са крайно неприятни. Допълнителната топлина намалява кислорода във водата, което мъчи морските животни, ускорява вкисляването на водите, а от това се увреждат черупките на черупестите морски обитатели. По-топлите морета отделят повече влага във въздуха, което пък води до по-мощни бури и по-проливни дъждове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*