И Тайланд бори смога с водни оръдия

В тайландската столица стреляха с водно оръдие в горещия тропически въздух и раздаваха маски в понеделник в опит за справяне с голямото замърсяване на въздуха, което мъчи един от най-посещаваните градове в света. Той е потънал в смог от събота.

Нивото на опасни прахови частици, известни като PM 2.5, надвишава безопасното ниво в 30 от 50-те района на Банкок в продължение на много дни, заяви губернаторът на Банкок Асвин Кванмуанг пред репортери.

В понеделник Индексът на качеството на въздуха (AQI) беше 180, според популярния сайт airvisual.com. Температурата пък беше 31 градуса Целзий.

Замърсяването в Банкок е достигало нездравословни нива и преди, обикновено през сухия сезон между януари и март, но обикновено не се задържа твърде дълго. Сега обаче смогът се застоя доста дни. Тайландските власти обещаха да продължат да се борят.

“Градът ще раздаде маски тип N95, които могат да предпазят хората от прахови астици РМ 2.5 … Ще разпространим първите 10 000 маски сред хората в различни части на града”, каза Асуин по-рано през деня.

В магазините този вид маски вече са изчерпани. Аптеките казват, че са поръчали още маски, но засега е налице недостиг в самите складове.

Според местния департамент по контрола на замърсяването, дизеловите пари от автомобилите допринасят за 50-60% от замърсяването на въздуха, докато изгарянето на отпадъци и земеделски култури формира други 35%.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*