Камери с изкуствен интелект “надушват” бракониерите

Бракониерският лов на животни бележи ръст по цял свят, тъй като хората се интересуват от материали като слонова кост и кожа – и тяхната финансова стойност. Много от досега разрабованите технологии се опитваха да хванат бракониерите “в крачка”, но често се проваляха, защото бракониерите можеха да излъжат клетъчните кули и да избегнат проследяването. Сега Intel предсави интелигентна система от камери, която разчита на радиочестоти и изкуствен интелект, за да хваща престъпниците и да спасява дивата природа. Технологията дефилира на CES 2019.

Наречена TrailGuard, технологията използва „изкуствен интелект за социално благо”. Камерите работят с изкуствен интелект, за да “надушат” бракониерите по стъпките им. Всяка камера бива скрита в природните зони, където бракониерството на диви животни е често срещано явление. Камерите използват сензори за движение, включват се и започват да записват активностите, които се случват наоколо.

Тъй като камерите използват изкуствен интелект, те могат да разерат разликата между движението на, да речем, животно или вятър, и специфичната човешка дейност, като езика на тялото на бракониера или облеклото му.

Макар че официално дебютира на CES 2019, технологията TrailGuard всъщност вече работи – тя е внедрена в Конго.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*