Много видове кафе са застрашени от изчезване

Изпийте с наслада следващото си кафе, защото скоро може да се окаже, че любимият ви сорт кафе е изчезнал от лицето на Земята. Заради изменението на климата. То, наред с обезлесяването, е докарало повече от половината от световните видове диво кафе до ръба на изчезването, включително популярните търговски кафета Арабика и Робуста, предупредиха учени.

Проучване, публикувано от експерти на британската Кралска ботаническа градина в Кю, е установило, че настоящите мерки за опазване на дивите видове кафе не са достатъчни, за да защити дългосрочното им бъдеще.

Аарън Дейвис, ръководител по изследванията на кафе в Кю и ръководител на проучването, казва, че сред видовете кафе, застрашени от изчезване, са някои, които могат да бъдат използвани за отглеждане и развитие на кафето на бъдещето, включително и такива, които имат резистентност към болести и могат да издържат на влошаващите се климатични условия.

Спешно са необходими, според него, необходими целенасочени действия в конкретни тропически страни, особено в Африка и конкретно в горстите райони, които са силно засегнати от изменението на климата. “С увеличаването на температурите и намаляването на валежите подходящата зона за отглеждане … намалява”, коментира Дейвис пред Ройтерс.

Констатациите на ботаниците не са важни само за пиещите кафе. „Има много страни, които зависят от кафето за … голямата част от приходите си от износ. Смята се, че 100 милиона души произвеждат кафе в земеделски стопанства по целия свят”. Изследователите, чиято работа бе публикувана в списанията Science Advances и Global Change Biology, твърдят, че техните изводи касаят с особена сила Етиопия.

Етиопия е естествената родина на дивото кафе Арабика и най-големия износител на кафе в Африка. Около 15 милиона етиопци участват в производството на кафе. Годишният износ е на стойност около 1 милиард долара.

Използвайки компютърно моделиране, изследователите прогнозират, че променящият се климат ще засегне дивото кафе Арабика в Етиопия. Те са установили, че се задава “крачна картина” за вида: броят на местата, където този вид расте, ще намалее с цели 85% до 2080 година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*