САЩ разработва изследователски център за рециклиране на литий

Американскoто министерство на енергетиката взе решение за създаването на изследователски център за рециклиране на литиеви батерии, за да намали зависимостта на САЩ от чужди източници на метала. Очаква се неговото търсене да продължи да расте с развитието на пазара на акумулаторни системи, най-вече заради очаквания ръст на продажбите на електрически превозни средства и електроника.

Департаментът обяви и награда за решения за рециклиране на литиеви батерии. Наградняит фонд е 5,5 милиона долара. С това ведомството се надява да ускори процеса на разработване на проекти за рециклиране на литий и ускоряване на прехода им от концепция към пилотно внедряване.

Литиево-йонните батерии се използват масово в какво ли не – от лаптопи до автомобили. Търсенето им нараства бързо, тъй като повече електрически превозни средства се появяват по по пътищата.

Инициативите на енергийното министерство целят да „засилят силата на конкуренцията и ресурсите в частния сектор, университетите и националните лаборатории, за да … засилят икономическия растеж, да укрепят енергийната сигурност и да подобрят околната среда“, каза министърът на енергетиката Рик Пери.

Мерките са насочени към повишаване на повторната употреба на материалите, използвани в батериите, необходими за електрически автомобили и други устройства. Министерството се надява да увеличи процента на събиране и рециклиране на всички технологии, базирани на литий, до 90% – в сравнение с едва 5% в момента. Затова миналата година администрацията на Тръмп въведе стратегия за увеличаване на местното производство на 35 критични минерала, използвани в производството, батериите и електрониката, включително литий, уран и кобалт, с цел намаляване на зависимостта от чуждестранни доставчици.

Американскoто министерство на енергетиката заяви, че ще инвестира 15 милиона долара в центъра за рециклиране на литиеви батерии, който ще се ръководи от националните лаборатории.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*