Учени разкриха „идеалната диета“ за здравето и на хората, и на планетата

Учени обявиха, че са открили коя е идеална диета и за здравето на планетата, и за нейните обитатели, хората. Хранителният режим включва удвояване на консумацията на ядки, плодове, зеленчуци и бобови растения и намаляване наполовина на приема на месо и захар.

Ако светът последва диетата „Планетарно здраве“, според изследователите, могат да бъдат предотвратени над 11 милиона случа на преждевременна смърт всяка година, като в същото време ще бъдат намалени емисиите на парникови газове и ще има повече земя, вода и биоразнообразие.

„Храната, която ядем, и това как я произвеждаме – определя здравето на хората и планетата. А в момента сме в сериозна грешка“, казва Тим Ланг, професор в британския университет в Лондон.

Изхранването на нарастващото население от 10 милиарда души до 2050 г. според здравословна и устойчива диета ще бъде невъзможно без трансформиране на хранителните навици, подобряване на производството на храни и намаляване на разхищаването на храни, казват учените. „Нуждаем се от значително преразглеждане на сегашните навици и, промяна на глобалната хранителна система в мащаб, какъвто не е виждан досега“.

Много животозастрашаващи хронични заболявания са свързани с лошата диета. Сред тях са затлъстяването, диабетът, недохранването и няколко вида рак. Изследователите твърдят, че нездравословните диети в момента причиняват повече смърт и болести в световен мащаб от опасния секс, употребата на алкохол, наркотиците и тютюна, взети заедно.

Предложената „Планетарна диета“ е резултат от тригодишен проект на „Ланцет“ с участието на 37 специалисти от 16 страни. Според нея, средната консумация на храни като червено месо и захар трябва да бъде намалена с 50%. В същото време трябва да се удвои консумацията на ядки, плодове, зеленчуци и бобови растения.

За отделните региони това може да означава драматични промени. Например, хората в Северна Америка ядат почти 6,5 пъти повече месо от препоръчаното количество. Изпълнението на целите за нишестените зеленчуци като картофи и маниока ще се нуждае от големи промени в Африка на юг от Сахара, където хората консумират средно 7,5 пъти повече от предложеното количество.

Учените признават, че е много амбициозно да се надяваме всички по света да възприемат новата диета, не на последно място заради това, че е налице огромно глобално неравенство в достъпа до храна.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*