Център за иновации в Рио използва дъждовна вода и слънчева енергия

Рио де Жанейро наскоро се сдоби с нов център за иновации, наречен „Casa Firjan”, който наскоро обявен за най-добра нова сграда в Годишните награди на Института на архитектите в Рио. Той използва дъждовна вода и слънчева енергия, за да осигури комфорта на своите обитатели.

Проектът за „Casa Firjan” води началото си от конкурс, проведен през 2012 г. и спечелен от Atelier77. Комплексът е създаден, за да насърчи сътрудничеството и да допълни съседния Palacete Linneo de Paula Machado, който е внимателно възстановен, за да служи като културен център. Новият, модерно изглеждащ „Casa Firjan” се състои от стаи, които служат за провеждането на лекции, бизнес-форуми, изложби. Има и лаборатория. Откритото зелено пространство наоколо разполага с открито кино.

„В интензивния и оживен квартал Ботафого „Casa Firjan” образува пространство за спокойствие в градската тъкан на квартала – място за релаксация, където историческият Palacete и неговите вековни, обрасли с дървета градини, създават среда за размисъл и съзерцание”, обяснява Atelier77 в изявление за проекта. „Вмъкването на нова сграда за образование, изложби и дискусии провокира разбуждащ диалог с околната среда и предизвиква нов контекст за това историческо място, насочвайки към творчеството, знанието, изкуството и свободното време“.

За разлика от историческата сграда в съседство, новата постройка е белязана от големи остъклени пространства, които насърчават прозрачността и привлекателната атмосфера. Стъклените фасади са двойно остъклени и са снабдени с подвижни панели от вертикални дървени жалузи, за да се сведе до минимум нежеланото слънчево затопляне. В същото време има изобилие от естествена светлина.

Естествена вентилация и икономични климатични системи допринасят за енергийната ефективност на сградата, гарантирайки и комфорт за обитателите.

Архитектите са предвидили и други средства за намаляване на въглеродния отпечатък на новата сграда. Тя има слънчеви фотоволтаични системи на покрива си.

Наред с това система за събиране и повторно използване на дъждовната вода спомага за намаляване на потреблението на живтворната течност.

Всички тези характеристики се донесли на проекта второ място в наградата за архитектура на Saint-Gobain – устойчиво местообитание в категорията „Институционален дизайн“.

Снимки: Моник Кабрал за Atelier77

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*