В Китай „нема ‘лабаво“ за местните власти, които не се справят със смога

Смогова мъгла над Шанхай

Китай ще наложи подробни наказателни мерки за местните власти в регионите, които не постигат целите за качеството на въздуха тази зима, извинявайки се с „неблагоприятните метеорологични условия“ или икономическата обстановка. Това обяви китайското министерство на околната среда.

За пета поредна година страната води война срещу замърсяването на въздуха, за да се справи с екологичните щети от четири десетилетия на главоломен икономически растеж. Въпреки напредъка миналата зима, в централната северна зона Пекин-Тиендзин-Хъбей концентрацията на фими прахови частици PM2.5 частици се е повишила до средно 73 микрограма на кубичен метър през последните три месеца на годината. Това е над два пъти повече от официалния стандарт от 35 микрограма.

Това породи опасения, че някои местни власти си затварят очите за замърсителите. Провинция Хенан, дом на най-замърсените градове през последното тримесечие на 2018 г., обвинява „неблагоприятните метеорологични условия“ за увеличението на смога.

„Няма начин местните власти да избегнат наказанието, като използват за извинение метеорологичните условия“, казва Лиу Бинцзян, ръководител на отдела по атмосферна среда в китайското министерство на околната среда. „По същия начин и икономическата ситуация не може да се използва като извинение“, каза той на брифинг. „Тези, които не постигнат целите, ще ги държим отговорни публично – и местните власти ще трябва да излязат с подробни наказателни мерки“.

Министерството многократно предупреждава, че забавянето на икономическия растеж в Китай е поставя нови предизвикателства в усилията за ограничаване на смога. Но въпреки, че страната ще се опита да предприеме по-“нюансиран“ подход към замърсяването, целящ да накара компаниите да се почувстват по-спокойни, Лиу каза, че няма да има място за снизхождение за нарушителите.

Китай използва тактиката за поименно посочване и порицаване на градските служители, виновни за смога, принуждаване кметовете да извиняват публично и уволняване на местните бюрократи, ако местните власти не се справят със замърсяването.

„Трябва да спечелим войната срещу замърсяването на въздуха, без значение какво се случва“, каза Лиу. „Няма място за компромиси и няма да се откажем“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*