В Солун правят градски мебели от рециклирана пластмаса

Могат ли пластмасовите отпадъци да се превръщат в удобна градска мебел, вместо да отиват на депото? Оказва се, че да. В Солун в съседна Гърция вече правят това. След като разработи свои прототипи в края на 2017 г., местната инициатива Print Your City вече е готова за по-мащабен градски проект със стартирането на Zero Waste Lab, където местните жители могат да занесат пластмасовите си отпадъци, за да бъде превърнат материалът в градски мебели посредством 3D печат.

„Пластмасата е неуспех в дизайна“, казват основателите на „Нови суровини“ Панос Сакас и Фотини Сетаки. „Тя е проектирана да трае много дълго, а обичайно се използва веднъж – и след това я изхвърляме. С Print Your City ние се стремим да покажем един по-добър начин за използване на пластмасата за дълготрайни и смислени приложения“.

Студиото „Нови суровини“ се намира в Ротердам, Холандия, и е основано през 2015 г., за да проучва затварянето на „кръга“ на пластмасовите отпадъци. Инициативата Print Your City от своя страна стартира с пейката ХХХ, трансформирайки пластмасови боклуци, събрани от земята, във функционални улични мебели чрез използването на широкомащабен 3D принтер.

Първите прототипи на градски мебели от този вид са отпечатани на 3D принтер в средата на миналата година. Създаването на една такава градска мебел отнема около 12 часа, а за направат й се използват около 100 кг отпадъци от пластмаса. Приемайки, че ефективността на производството може да бъде подобрена, „Нови суровини“ изгради лабораторията за нулеви отпадъци Zero Waste Lab в сътрудничество с Coca Cola. Лабораторията служи като образователен център за местните жители, където те могат да научат повече за процеса на рециклиране на пластмасите, да изхвърлят отпадъците си от пластмаса за рециклиране и да получат възможност да проектират нови мебели за своите квартали.

„Гражданите могат да оформят дизайна и употребата на всеки уникален обект в съответствие с конкретните си нужди“, гласи описанието на проекта. „Те могат да къде сред публичните пространства да бъде поставена тяхната мебел, каква форма и цвят да има, какви специфични функции да бъдат интегрирани в нея – за да насърчава здравословния и щадящ околната среда начин на живот в града. Всеки обект може да има велосипедна стоянка или пък купа за хранене на кучета, кашпа или рафт за книги. Геометрията е базирана на ергономични извивки, които осигуряват спокойна поза за тялото“.

Повече от 3000 проекта за дизайн са подадени от местните жители от момента на старта на проекта през декември 2018 г. Първите примери за 3D-печатани мебели са изложени на показ инсталират в Солунския парк Хант този месец. New Raw си е пставила за цел да рециклира четири тона пластмасови отпадъци в рамките на проекта. Лабораторията за нулеви отпадъци ще бъде отворена четири дена в седмицата до май тази година.

 

Снимки: Стефанос Цакирис / Print Your City

1 коментар

  1. Звучи обнадеждаващо. А каква е съдбата на амортизираните нови изделия? Могат ли те да се рециклират отново?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*