Инсталациите за обезсоляване на вода костват много на околната среда

Почти 16 000 завода за обезсоляване на вода в световен мащаб произвеждат огромни потоци от силно солени отпадъчни води и токсични химикали, които вредят на околната среда, показа нов анализ на ООН.

Обезсоляващите инсталации по света изпомпват 142 милиона кубични метра солена солена вода всеки ден. Това е с 50 процента повече в сравнение с всички досегашни оценки. Резултатът е производството на 95 милиона кубически метра прясна вода, се казва в проучването. Наред с нея обаче заводите създават и много проблеми за природата.

Около 55% от питейната вода в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар се произвежда в инсталации за обезсоляване на морска вода. Това показва проучването на канадския Институт за водата, околната среда и здравето UNU-INWEH. Хипер-солената вода, която остава след обезсоляването, се изпомпва най-вече в морето. Тази „утайка“, съдържаща около 5% сол, често включва и други вещества като например хлор и мед, използвани в процеса на обезсоляването. За сравнение, морската вода в световния океан съдържа около 3,5% сол.

Отпадъчните химикали „се натрупват в околната среда и могат да имат токсични ефекти за рибите“, казва Едуард Джоунс, водещ автор в UNU-INWEH, който работи и към университета Вагенинген в Холандия.

Утайката може да намали нивата на кислород в морската вода в близост до инсталациите за обезсоляване. Това на свой ред може да има „дълбоко въздействие“ върху други животни като например миди, раци и други същества на морското дъно. Резултатът са „екологични ефекти, наблюдавани по цялата хранителна верига“, казва Джоунс.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*