Глобалното затопляне трябва да се нарича „глобално нажежаване“

„Глобално нажежаване“ е по-точен термин от „глобално затопляне“ за промените, които настъпват в световния климат, според ключов учен от британската Метеорологична служба. Проф. Ричард Бетс, който ръководи поделението за проучвания на климата при британската организация за метеорологичен мониторинг, направи коментара на фона на все по-многобройните доказателства, че повишаващите се глобални температури са преминали „зоната на комфорт“ и увеличават заплахите за човечеството.

„Глобално нажежаване е технически по-правилно да се каже, защото говорим за промени в енергийния баланс на планетата“, смята Бетс. „Трябва да говорим за риск, а не за несигурност“.

Променящият се климат изменя драстично някои природни процеси – като например цъфтенето на дървета и полагането на яйца от птиците. При това положение подобни процеси излизат от своя естествен природен ритъм. Това, уви, ще се случва все по-често, предвижда Бетс. „Рисковете се усложняват непрекъснато. Струва ми се, че колкото по-скоро успеем да предприемем действия, толкова по-бързо можем да овладеем случващото се.“

Възгледите на Бетс бяха потвърдени и от Ханс Йоахим Шелнхубер, професор по теоретична физика и основател на Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата в Германия. Той смята, че е нужна промяна в речника, с който се говори за климатичната криза, в която попада светът. „Глобално затопляне“ не описва мащаба на унищожаването. Да говорим за парник на Земята би било по-подходящо“, каза той.

1 коментар

  1. глобално затопляне или шестмесечни дебели сметки към топлофикация.аз избирам първото.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*