Електромобилите са по-екологични „дори когато се захранват от въглища“

Електрическите превозни средства имат по-ниско въздействие върху околната среда от традиционните бензинови или дизелови автомобили, дори и ако се захранват с електричество, добивано от изкопаеми горива, установи нов анализ на BloombergNEF. С това се сложи точка на дългогодишния дебат дали наистина електромобилите са по-екологични, при положение, че черпят ток от „мръсни“ източници.

Нещо повече – електрическите мрежи продължават да намаляват вредните си емисии, тъй като все повече присъединяват чисти енергийни източници. С това въздействието на електромобилите става още по-благопрятно, твърди влиятелната анализаторска фирма.

Изследването беше публикувано миналата седмица. То разглежда емисиите на електромобилите и на колите с ДВГ в рамките на целия им жизнен цикъл. Изводът е, че като цяло емисиите на въглероден диоксид, свързани с автомобилите с батерии, са с около 40% по-ниски, отколкото при колите с двигатели с вътрешно горене, през миналата година.

С бързото намаляване на разходите за възобновяеми енергийни източници, капацитетът за добив на чиста енергия ще продължи да се увеличава значително по целия свят, достигайлки глобален дял от 63% в общия енергиен микс към 2040 г., прогнозира BNEF.

На фона на това технологичните подобрения на двигателите с вътрешно горене вероятно ще доведат до намаляване на емисиите от бензинови и дизелови автомобили само с около 1,9% годишно, показва анализът.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*