Дърветата боледуват заради приковаването на плакати по тях

Кандидатите в различни изборни кампании трябва да избягват пикрепването на техни предизборни плакати по дърветата, защото това уврежда растенията и ги прави податливи на болести. Внимани към този проблем обърна коалициите EcoWaste Coalition и Национална коалиция за спасяване на дърветата в Манила. Те призоваха кандидатите, които ще се явяват на изборите през май, да организират своите щабове така, че да не се прикрепват предизборни плакати по дърветата.

Закрепването на плакати, обяви, некролози и други печатни материали по дърветата е масова практика в много страни. „Но дърветата не гласуват. Нека кандидатите не поставят предизборните си материали по тях,“ призоваха двете еко-коалиции.

Заковаването на печатни материали по дърветата е вредно за растенията. Това представлява стрес за самите дървета. Прави ги уязвими на микроорганизми, които разрушават дървесината, насекоми, болестотворни агенти. Заковаването на пирони в дърветата накърнява растежа им, съкращава живота им и води до ранната им смърт, казват еко-организациите.

Изборните кандидати би трябвало да дават пример на обществото и съответно да са първите, които да прекратят практиката на поставяне на печатни материали по дърветата, добавят природозащитните коалиции.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*