Кръгова икономика? Само 9% от световните ресурси се използват повторно

Всяка година световната икономика извлича 92,8 милиарда тона минерали, изкопаеми горива, метали и биомаса от Земята. Въпореки десетилетията на предупреждения за последствията от климатичните промени и въздействието върху сигурността на ресурсите, едва девет процента от световните ресурси се използват повторно. Това е категоричният извод от нов доклад, който ще бъде публикуван на срещата на върха в Давос.

Публикуван от „Circular Economy“ – група за кръгова икономика, подкрепяна от бизнеса, докладът твърди, че усилията за ограничаване на използването на ресурси чрез прилагане на принципите на кръговата икономика, като например повторното използване, преработването и рециклирането, трябва да играят по-важна роля в глобалните политики в областта на климата.

62% от глобалните емисии на парникови газове се освобождават по време на добива, преработката и производството на стоки. Доста по-малко – 38% – биват отделяни при доставката и използването на продукти и услуги.

Докладът цитира данни от Международния панел на ООН за ресурсите, който показва, че използването на ресурсите в световен мащаб се е увеличило повече от три пъти от 1970 г. насам. По-страшното е, че потреблението ще се удвои от сега до 2050 г. – ако не се предприемат мерки.

„Свят, в който покачването на глобалната температура ще остане в рамките на 1,5 градуса Целзий, е възможен само при кръгова икономика“, казва главният изпълнителен директор на Circular Economy Харалд Фридл. „Рециклирането, по-голямата ефективност на ресурсите и кръговите бизнес-модели предлагат огромни възможности за намаляване на емисиите“. Според него, системният подход в прилагането на тези стратегии би направил възможно овладяването на глобалното затопляне.

Докладът твърди, че са необходими спешни действия, за да се стимулира повторното използване на суровините в строителния сектор, особено в развиващите се икономики. „Circle Economy изчислява, че почти половината от всички материали, които влизат в икономиката – 42,4 милиарда тона годишно – се използват в строителството и поддръжката на къщи, офиси, пътища и инфраструктура“, се посочва в доклада.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*