Плаващ частен курорт на Малдивите се захванва 100% от слънцето

Къпещ се в екзотичната красота на Малдивите, един луксозен еко-курорт се захванва изцяло от слънчева енергия, за да докаже, че високият клас почивка може да се случва по устойчив начин. Открит в края на 2018 г., Kudadoo Maldives Private Resort има покрив, покрит със слънчеви фотоволтаични панели.

Разположен на частен остров насред бистро-синя лагуна, Kudadoo Maldives предлага 15 просторни жилищас по една или две спални. Всяко жилище е с площ над 300 квадратни метра и се отваря към инфинити басейн с площ 44 квадратни метра и прелестна, неограничена гледка към океана. Гостите могат да се възползват и от частен иконом, изискани ръчно изработени мебели и модерни осветителни тела, телевизор и съраунд звукова система.

Устойчивостта е била водещ мотив в проектантската работа на архитектите от нюйоркското студио Yuji Yamasaki Architecture (YAA). Те са се постарали да намалят въздействието върху околната среда, доколкото където е възможно. Курортът е изграден главно от екологосъобразни материали, като дървен материал от устойчиво сертифицирани гори в Канада, Нова Зеландия и Индонезия. Потреблението на енергия е намалено до минимум благодарение на енергийно ефективните охладителни системи, напълно автоматизираното осветление и пасивните принципи на стоителство, които насърчават кръстосаната вентилация.

„Обичайно на Малдивите соларните панели биват прикривани в дискретни области, но при Kudadoo фотоволтаичният покрив не само е видим и е емблема на мястото“, се казва в изявлението на курорта. „Концепцията за слънцето трябва да бъде информативна и убедителна. …С един поглед посетителите могат да оценят размера на слънчевия покрив и след това да разберат връзката с мащаба на обслужвания от него курорт. Когато се приближите по-близо, дизайнът на сградата разкрива геометрия, която не само максимизира производството на електроенергия чрез своя ъгъл, но и минимизира консумацията на електроенергия, като позволява на слънчевата светлина да прониква през празнините между панелите, за да намали използването на изкуствена светлина през деня“.


Снимки: Kudadoo

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*