Германия извежда от употреба въглищните електроцентрали до 2038 г.

Германия трябва да закрие всички свои електроцентрали, работещи с въглища, най-късно до 2038 г. Това съобщи правителствената комисия, която предлага поне 40 милиарда евро (45,7 милиарда долара) помощ за регионите, засегнати от извеждането от употреба на този вид мощности.

Предложенията за пътна карта за постигане на целта – резултат от трудно постигнат компромис след повече от 20 часа преговори – следва да бъдат изпълнени от германското правителство и 16 региона. Те въплъщават стратегията на Германия за преминаване към възобновяеми енергийни източници, които съставляват повече от 40% от енергийния микс на страната за миналата година.

Дръзкото решение идва 8 години след друго смело решение на Германия от 2011 г. – да прекрати използването на ядрена енергия.

Кабинетът на канцлера Ангела Меркел приветства плана. Той бе изготвен от комисия от 28 членове от промишлеността, академичните среди, екологичните групи и синдикатите, както и трима членове на управляващите партии без право на глас. „По-малко CO2, повече нови работни места, сигурно електрозахранване и достъпност: това е силен сигнал“, каза министърът на икономиката Питър Алтмайер в Twitter.

„Това е историческо постижение“, каза Роналд Пофала, един от четиримата ръководители на комисията, пред репортери в Берлин. Според него, планът ще позволи на Германия да изпълни своите цели по отношение на изменението на климата за 2030 г., които изискват значително намаляване на въглеродните емисии.

Друг председател на комисията, професорът по околна среда Барбара Преториус, заяви, че планът също така ще гарантира „достъпни и сигурни енергийни доставки“.

Армин Лаше, премиерът на Северен Рейн-Вестфалия, най-големият германски производител на въглища и най-гъсто населен регион в страната, заяви, че промяната ще проправи пътя към икономически жизнеспособно „бъдеще без въглища“ за регионите, които сега са силно зависими от изкопаемите горива.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*