Германия бързо кове план за отърваването от въглищата

Управляващата коалиция на Германия ще предприеме бързи действия, за да започне да изпълнява плана за прекратяване на използването на въглища в енергетиката до 2038 г. Цените на електроенергията и компенсациите за енергийните дружества и за потребителите са основна тема в дискусиите.

Като първа стъпка операторите на електроцентрали, включително RWE, Uniper, EnBW и Vattenfall, ще бъдат помолени да затворят около 12,7 гигавата въглищен капацитет до 2022 г. Според предложените планове, въглищните мощности в Германия ще намалеят наполовина до 17 GW в периода до 2030 година.

Компенсационните планове и други данни за прекратяването на употребата на въглища следва да бъдат съгласувани с операторите на договорна основа.

Междувременно комисията заяви, че е „желателно“ запазването на гората Хамбах. Това е основен източник на лигнитни въглища за RWE. Решението обаче не е неочаквано, тъйкато минно-добивните дейности там и без друго бяха ограничени наполовина по силата на съдебно решение.

За стартиране на прехода известни средства вече са заделени в бюджета за 2019 г., за да се приложат различни мерки, заяви министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер. Той обяви това, след като е коментирал въпроса с финансовия министър Олаф Шолц.

Около 40 милиарда евро ще трябва да бъдат осигурени на засегнатите региони в рамките на прехода към чиста енергия.

Регионите, които в момента произвеждат въглища, ще останат важни играчи на германския енергиен пазар чрез инвестиции в нови технологии, възобновяеми енергийни източници и опазване на климата, заяви еко-министърът на Германия Свеня Шулце.

По думите й, отърваването от въглищата ще „изпрати положителен сигнал в международен план“, а проучванията, извършени от нейното министерство, показват, че промяната „по никакъв начин не води до по-високи цени на електроенергията“.

На друго мнение е Ерик Швайцер, президент на германската търговска камара (DIHK). Той приветства предложенията, които сега трябва да бъдат изпълнени от германското правителство и 16-те региона, но заяви, че това навярно ще увеличи цените на електроенергията.

Компенсациите за компаниите и за битовите потребители, които ще трябва да понесат по-високи сметки за електроенергия, трябва да бъдат два милиарда евро годишно, предвижда правителственият план. Точната сума следва да бъде определена през 2023 г., се казва в доклада.

Комисиятата, изготвяща плана за прехода, предложи независим комитет да оцени обявените мерки през 2023, 2026 и 2029 г., за да провери дали те постигат очакваните резултати по отношение на работните места, сигурността на доставките и цените.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*