Учени търсят модерната версия на най-традиционния строителен материал: кирпича

Международен изследователски проект си е поставил за цел да „модернизира“ един старовремски и устойчив строителен материал, за да го „актуализира“ за съвременните стандарти за сградна енергийна ефективност. Учените търсят начин да създадат съвременна версия на кирпича – сместа от глина, пясък и слама, която – в различни вариации – е използвана от векове за строителството на къщи.

„CobBauge“е проект за сътрудничество между изследователи от Обединеното кралство и Северна Франция. Самата дума е кръстоска между английски и френски език. Целта пък е радикално увеличаване на способността на коб-а да улавя топлината в сградите. Техниката включва два различни вида кирпич – едната е „лека“ версия, с по-големи изолационни свойства, а другата включва по-плътен, по-здрав кирпич. Заедно, двата вида би трябвало да формират стени, годни да отговорят на съвременните стандарти за сградна енергийна ефективност, обяснява ръководителят на проекта – професор Стив Гудю от университета в Плимут. Резултатите от първия етап от проекта бяха споделени с обществеността и специалистите от строителната индустрия на събитие, организирано в университета.

Използването на кирпич – смес от глина, вода и растители влакна като слама или коноп – има потенциал да доведе до значително намаляване на емисиите на въглероден двуокис (CO2) в строителството. Същата смес може и да намали строителните отпадъци дратично в сравнение с конвенционалните строителни материали. Ала традиционният коб, използван за къщи от векове, не може задоволително да отговори на най-съвременните регулации за термалните свойства на сградите.

За да се случи това, в търсене на „нова версия“ на кирпич са се впуснали изследователите от няколко английски и френски университета и института. Първата фаза на „CobBauge“ беше финансирана с над 1 000 000 евро по програмата Interreg VA France (Channel) England Programme и Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

„Това, което правим, е да вземем един солиден традиционен материал и да го „актуализираме“, казва проф. Гудю. „Голяма част от ролята на университета в проекта е анализиране и измерване на топлинните характеристики на различните видове почви, изплзвайки най-съвременните методи, за да актуализираме един старовремски материал. Тъй като онова, което сме измислили, без съмнение е модерна интерпретация на кирпича, ние се надяваме, че то ще задоволи и традиционалистите, и тези, които търсят високотехнологичен, енергийно ефективен материал. В резултат на това изследване ние можем да кажем, че няма причина кирпичът да не може да се използва за изграждане на модерни къщи, които отговарят на най-новите стандарти“.

„Навсякъде, където се срещат тежки глинести почви … можете да откриете сгради от кирпич,“ казва д-р Джим Карфре, лектор по екологично строителство в университета. „През изминалата година ние изпробвахме различни смеси, базирани на английски и френски почви, и в двата варианта. Двата вида могат да бъдат комбинирани заедно за изграждането на стени от композитен коб, който ще съответства на на текущите регулации“.

В следващата фаза от проекта ще бъде направен подробен, продължителен анализ на условията на живот вътре в сградите от кирпич. Ще се изследват техните топлинни характеристики, влажност, наличие на частици, in-situ наличие на летливи органични съединения (ЛОС) и потреблението на енергия.

На снимката: Съвременна сграда от кирпич: Sota Construction Corporate Headquarters, сертифицирана по съвременния стандарт за сградна устойчивост LEED Platinum през 2012. Фото: Dutchrub,  CC-BY-SA 3.0 

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*