Обещаващ нов антибиотик бе извлечен от отровата на осите

Че пчелната отрова може да бъде лечебна – се знае отдавна. Оказва се, че и тази на осите може да е полезна за здравето. Обещаващ нов антибиотик бе извлечен от отровата на оси – дело на учени от Масачузетския технологичен институт.

Вредните за човека бактерии стават все по-устойчиви на стандартните антибиотици. Поради това става все по-важно да се намерят ефективни алтернативи. Екип изследователи от MIT наскоро анализира отровата от южноамериканската оса Polybia paulista и установи, че един от пептидите, които убиват бактериите в рамките на тази отрова, е дълъг само 12 аминокиселини – което предполага, че ще бъде сравнително лесно да бъде манипулиран в лаборатория и да се превърне в лекарство.

Учените създали няколко десетки варианта на антибиотик от отровата, всеки с различна спирална структура (начинът, по който са подредени аминокиселините) и с различна степен на хидрофобност (способност за отблъскване на вода). Тези две качества определят колко ефективен е всеки вариант от гледна точка на убиването на микроби чрез унищожаване на техните клетъчни мембрани.

Въз основа на своите открития изследователите произвели няколко десетки особено ефективни варианта, след което тествали колко токсични са те за човека чрез човешки ембрионални бъбречни клетки, отглеждани в стъкленица. Тези, които се оказали не-токсични, впоследствие били тествани върху мишки, заразени с бактерията Pseudomonas aeruginosa. Това е бактерия, която често причинява инфекции на дихателните пътища и пикочните пътища. Няколко от вариантите успели да намалят инфекцията, но единият от тях я унищожил напълно в рамките на четири дена.

Сега учените са се заели да създадат още повече варианти на пептида. Те се надяват да произведат такъв, който ще бъде също толкова безопасен и ефективен, но при по-ниски дози. Изследователите смятат и, че откритията им могат да се използват за разработване на нови антибиотици от други естествено срещащи се антимикробни пептиди.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*