Нотингам иска да стане въглеродно неутрален град до 2028 г.

Нотингам ще се стреми да стане изцяло въглеродно неутрален град и градският съвет си постави амбициозна цел да постигне това до 2028 година.

Нотингам вече е постигнал целите от своята енергийна стратегия – 26% намаление на емисиите на въглероден двуокис до 2020 г. и намаляване на емисиите с 39% от спрямо 2005 г., според официален доклад на градския съвет. Наред с това градът е на път да постигне целта си за 2020 г. 20% от производството на енергия да разчита на нисковъглеродни източници. Това е факт благодарение на комбинацията от намаляване на енергийните нужди на града и програмата за проекти за възобновяема енергия.

За да направи града по-екологичен, градският съвет приложи още няколко мерки:

  • Подписа Нотингамската декларация за изменението на климата през 2000 г., с последващи действия през 2011 г.
  • Инвестира в един от най-големите автопаркове от електрически автобуси във Великобритания, кат обнови по-старите със системи за газ и биогаз.
  • Разработи и разшири трамвайната мрежа, като сега тя работи с електроенергия от възобновяеми източници.
  • Подобри съоръженията за колоездене, включително центровете за велосипеди и схемите за наемане на велосипеди; инвестира във велосипедни коридори.
  • Въведе паркинг-такса „работно място“ – което доведе до намаляване на задръстванията и ограничаване на трафика, като същевременно генерира средства за инвестиции в обществения транспорт.
  • Инсталира слънчеви панели на 4500 битови имота в града.
  • Работи по иновативни проекти, включително проект за соларни превозни средства.
  • Преоборудва 400 жилища с енергоефективни мерки чрез местни програми за повишаване на енергийната ефективност.

Сега обаче съветът е амбициран да направи повече в рамките на следващите 12 години.

„Постигаме добър напредък от дълго време, но е задължително да направим нещо повече от това,“ коментира Сали Лонгфорд, който отговаря за портфолиото за енергетика и околна среда в съвета. „Вече виждаме последиците от изменението на климата с 650 допълнителни смъртни случая в национален мащаб миналата година заради топлинната вълна. В Нотингам имаме 10 000 имота, които са уязвими за повърхностни наводнения, които ще се увеличат с влошаването на последиците от изменението на климата“.

„Нуждаем се от промяна в начина, по който произвеждаме и използваме енергията, по-устойчиво управление на отпадъците, по-устойчиви начини на пътуване, съкращаване на веригите за доставки при купуване на стоки и услуги. Разглеждаме редица схеми, които включват новаторски технологии, като например инсталирането на големи батерии, които могат да съхраняват слънчева енергия – първоначално в общински имоти, но също така проучваме и домашни местни имоти“.

Лонгфорд подчерта, че наред с това ще има и „неща“, които общината ще поиска от своите жители. Това ще е нужно, за да бъдат постигнати целите – градът да стане въглеродно неутрален.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*