Белгийски ученици протестират заради климата

Хиляди белгийски ученици пропуснаха учебните си часове за четвърта поредна седмица, за да излязат навън и да протестират срещу глобалното затопляне. Митингите са част от набиращ скорост младежки протест из цяла Европа.

Биейки барабани, пеейки и носейки табели, около 30 000 тийнейджъри излязха в Брюксел и други градове, за да призоват политиците за по-решителни действия за предотвратяване на изменението на климата.

„Това е нашата планета, а поколението преди нас не е направило нищо“, казва Джулиан Рум, на 17 години. „След 20-30 години ние всички ще бъдем мигранти, всички ще трябва да се изселим от нашата планета“.

Демонстрациите са част от по-широкообхватно движение, започнато от 16-годишната шведска ученичка Грета Тюнберг миналата година. Ученици от Германия, Швейцария, Франция и Австралия последваха нейния пример и също пропускат учебни часове, за да излязат да протестират.

Тюнберг отиде да протестира пред Световния икономически форум в Давос, за да подтикне лидерите, които се срещат там да предприемат действия.

Въпреки, че протестът в Брюксел в четвъртък привлече по-малко хора в сравнение с миналата седмица, демонстрациите станаха по-многобройни – митинги се проведоха и други градове. Около 15 000 са били учениците по улиците на Лиеж, според местната полиция.

„[Изменението на] климата е катастрофа“, каза 15-годишната Алисън Дьобон. Тя добави, че се страхува, че децата й няма да могат да живеят в Брюксел поради изменението на климата.

Ученик до нея носеше табела с надпис: „Вие решавате… ние ще страдаме“.

Ученическите демонстрации бяха подкрепени от много политически фигури и личности, включително белгийския крал Филип. Те са част от протести, призоваващи за по-решителни действия през последните седмици, тъй като екстремните температури подхранват опасенията, че изменението на климата се ускорява.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*